Pagina 6–11

Waarom 
matchfunding?


Uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam onder de matchfundingpartners van voordekunst blijkt dat er vijf belangrijke argumenten zijn om via voordekunst bij te dragen aan de projecten van creatieve makers, anders georganiseerden en culturele instellingen.

De belangrijkste argumenten uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit:

A. Andere makers bereiken

B. Talentontwikkeling ondersteunen

C. Engagement met de wensen van het publiek

D. Ondernemerschap stimuleren

E. Op een efficiëntie manier subsidie verlenen



Argument A

Andere makers 
bereiken


Individuele makers vinden vaak moeilijker financiering. Het matchfundingmodel van voordekunst biedt ook deze groep toegang tot financiering en helpt zo om een diverser en inclusiever creatief landschap te creëren. Via matchfunding kun je dus gemakkelijk individuele makers (zonder rechtsvorm) ondersteunen.
 
 
Argument B

Talentontwikkeling 
ondersteunen


Naast het feit dat crowdfunding, omdat het zo laagdrempelig is, vaak wordt ingezet door jonge makers, is het ook een manier om vernieuwing in de sector te ondersteunen. Via matchfunding is het makkelijker om een 'risicovol' of 'experimenteel' project te financieren, waarbij de succesvolle campagne dan kan dienen als proof of concept voor vervolgfinanciering.



   

Argument C

Engagement met 
de wensen van het publiek


Een succesvolle crowdfundingcampagne bewijst dat er publiek is voor een project. Publiek dat tijdens de campagne al betrokken is, nog voor het project gerealiseerd is. Daarnaast draagt crowdfunding en dus matchfunding bij aan het vergroten van maatschappelijk draagvlak voor kunst en cultuur.
  

Argument D

Ondernemerschap 
stimuleren


Met matchfunding ondersteun je het ondernemerschap van makers. Met een crowdfundingcampagne bouwen makers een crowd of fanbase op en promoten ze hun project. Een campagne vergroot zo het publieksbereik van een project. Matchfunding werkt hierbij als stimulans.

Vanuit een breder perspectief kan matchfunding fungeren als hefboom voor het ophalen van privaat geld voor cultuur. Het model brengt publieke middelen, private investeringen en particuliere donaties samen. Deze constructie maakt efficiënte afstemming van budgetten mogelijk, waardoor projecten snel kunnen worden gefinancierd. Dit type samenwerking en afstemming is een voorbeeld van duurzame financiering en zorgt voor een evenwichtigere verdeling van middelen.

  


Argument E

Efficiëntie in het verlenen
van gelden en subsidie


Voordekunst neemt operationele lasten uit handen, zodat kleinere projecten efficiënter kunnen worden ondersteund. Door middelen te bundelen, kunnen financiers bovendien gezamenlijk een grotere impact maken en administratieve lasten verminderen.

Crowdfunding en matchfunding worden beschouwd als een vorm van 'trust-based' geven. De vertrouwensband die gecreëerd wordt tussen de maker of culturele instelling en het publiek, zorgt ervoor dat er geen uitgebreide evaluatieprocedure nodig is.